04 юни 2021

Друзила – принцесата, слушала Апостол Павел – залята от вулкан?

Време за четене:

Друзила, Феликс и Апостол Павел
Друзила е съпругата на Феликс – римският управител на Юдея, който изслушва защитата на Апостол Павел в Цезарея (Деяния 23:24-24:27).


Статията е от раздела БИБЛЕЙСКИ РЕЧНИК


прадядо

цар Ирод I

(Матей 2, Лука 1:5)

дядо

Аристобул, син на цар Ирод I

Баща

Ирод Агрипа I

(Деяния 12:1-6,19-23)

Майка

Кипра

брат

 

Ирод Агрипа II

(Деяния 25:13-14,22-26, 26:1-3,7,13,19,26-32)

Сестри

Верникия

(Деяния 25:13-14,23, 26:30-31)

– Мариам

Съпрузи

– Азиз, цар на Емеса

– Марк Антоний Феликс

(Деяния 23:24-24:27)

Деца

Агрипа



Библейски споменавания

Деяния 24:24-25

Произход

Друзила е родена през 37 (или 38) г. сл. Хр. Правнучка е на цар Ирод I (Матей 2, Лука 1:5). Баща й е цар Ирод Агрипа I (Деяния 12:1-6,19-23), a майка й – Кипра[1] (правнучка на Антипатър, бащата на цар Ирод I).[2] Друзила е най-малкото им дете.[3] Неин брат е Ирод Агрипа II (цар Агрипа – Деяния 25:13-26:32), а сестрите й са Верникия (Деяния 25:13-14,23, 26:30-31) и Мариам.[4]

Ранни години

Когато баща й цар Ирод Агрипа I умира, тя е едва шестгодишна. Тогава тя и двете й сестри са подложени на унижение от страна на жители на Цезарея, в това число множество римски войници. Те влизат в царската къща, отнасят статуи с изображенията на трите царски дъщери и ги занасят в публичните домове, където се гаврят с тях. След това ги изнасят на обществени места, където отпразнуват смъртта на царя.[5]

Друзила в този момент вече е сгодена от баща си за принц Епифан, чийто баща е Антиох – царят на Комагена.[6] Това е неголямо, но богато царство (подчинено на Римската империя) в южната част на съвременна Турция[7] (вижте картата отдолу). Годежът е сключен с обещанието, че Епифан ще се обреже и ще приеме юдейската вяра. Но след като цар Ирод Агрипа I умира, Епифан отказва да изпълни обещанието си и бракът не е сключен.[8]

Първи брак

Царството Комагена и градът Емеса - карта
Царството Комагена (горе вдясно)
и градът Емеса (в средата)
След като Агрипа II е поставен като цар над част от областите на баща му, дава сестра си Друзила за съпруга на Азиз – царя на Емеса, с предварителното условие Азиз да бъде обрязан.[9] Емеса е малко царство (подчинено на Римската империя) – съвременният град Хомс в Сирия[10] (вижте картата). Бракът е сключен вероятно през 52 г, когато Друзила е на 14 години.[11]

Втори брак

Въпреки проявената жертвоготовност на цар Азиз, бракът не продължава дълго. Йосиф Флавий пише за Друзила: „Тя наистина превъзхождаше по красота другите жени“.[12] Това бива забелязано от римския управител на провинция Юдея – Марк Антоний Феликс (Деяния 23:24-24:27). Влюбва се в нея и изпраща при нея свой приятел, юдеин от Кипър на име Симон, който се прави на магьосник.[13] Симон се опитва да я убеди да напусне съпруга си и да се омъжи за Феликс. Казва й, че ако стори това, Феликс ще я направи щастлива жена. Освен заради хитростта на Феликс и приятеля му, Йосиф Флавий пише още, че тя бива склонена поради още една причина. Сестра й Верникия се отнася лошо с нея, защото завижда за хубостта й. Повече подробности не са описани, но в крайна сметка това надделява. Макар и Мойсеевият закон да е бил условие за брака с Азиз, противно на този закон, Друзила, се омъжва за Феликс.[14] Преди нея Феликс е имал още две съпруги с благороден произход.[15]

Друзила и Апостол Павел

Друзила се появява в Библейския текст в момент, в който Павел е в затвора в Цезарея (столицата на провинция Юдея) поради религиозни обвинения на юдеи в Ерусалим. Пасажът, в който е спомената Друзила, е следният:
„След няколко дни Феликс дойде с жена си Друзила, която беше юдейка, и прати да повикат Павел, от когото слуша за вярата в Христос Исус. И когато той говореше за правда, за себеобуздание и за идващия съд, Феликс уплашен отговори: Засега си иди; и когато намеря време, ще те повикам.“ (Деяния 24:24-25)
Към момента на тази среща Друзила още не е навършила двадесет години.[16] Изглежда, че това не е посещение в затвора, а Павел е заведен на друго място. Не е и в съдебна обстановка, а е личен разговор. [17] Според буквален библейски превод на Библията от 616 г. от старогръцки на сирийски[18], инициативата за срещата е на самата Друзила: „която искаше да види Павел и да го чуе да говори, така че желаейки да я удовлетвори, той [Феликс] извика Павел“.[19] Иначе, представата, която оставя разказът според приетия библейски текст е, че Феликс търси информация относно случая на Павел от някого, който няма общо със съдебния процес на Павел, но би могъл да бъде полезен. Юдейските връзки на жена му биха могли да му осигурят желаното познание относно това ново движение – християнството.[20] Това не би бил нов вид информация. Дали покрай Друзила или поради продължителната си служба в Палестина, Феликс „познаваше доста добре това учение“ (Деяния 24:22).[21]

Темата на разговора е „за вярата в Христос Исус“. Павел не им поднася просто изложение на учението, както вероятно биха желали. Предизвиква ги също, като им говори „за правда, за себеобуздание и за идващия съд“ [22]. „Правда“ и „себеобуздание“ би следвало да се отнасят за личния морал на Друзила и Феликс. Темата за идващия съд е по принцип непозната за римлянин като Феликс, но би трябвало да е добре известна на Друзила.[23] Макар и Лука да не разказва подробности от живота на Друзила и Феликс, това, че юдейка е омъжена за езичник, сигнализира за нередност от нейна страна спрямо Закона на Мойсей, тъй като води до поклонение пред чужди богове (Изход 34:14-15; Съдии 3:5-7). За Феликс пък Лука посочва още в следващото изречение, че е корумпиран (Деяния 24:26). Макар и двойката да подхожда към вярата в Христос с любопитство, отправеното морално предизвикателство поражда страх у Феликс и той прекратява разговора. С надеждата да получи подкуп от Павел (вероятно от приятелите му, на които позволява да се виждат с него – Деяния 24:23), Феликс продължава често да вика Павел на разговори, но Друзила вече не е спомената.

След срещата с Павел

Друзила има поне едно дете от брака си с Феликс, за което споменава Йосиф Флавий – син на име Агрипа. Този син има злощастието да умре от рядък вид смърт – залят е от вулкана Везувий. За тази смърт Йосиф пише, че ще разкаже по-нататък, но не го прави (или не разполагаме днес с тази част от текста му). Според текста на Йосиф, синът умира, залят от вулкана Везувий „с жената“.
Жертва на Везувий от Помпей, 79 г.
Една от жертвите на Везувий
в град Помпей, 79 г. сл. Хр.
С това авторът остава двусмислен. Вероятно има предвид, че умира заедно със съпругата си, но е възможно да има предвид и жената, за която единствено говори конкретният текст – Друзила. Ето защо, в справочната литература присъства различна информация за това кой загива от Везувий. Едни автори споменават единствено сина й, други пишат за сина и жена му, трети допускат възможността да става дума за Друзила, а четвърти вземат за даденост, че Друзила умира във вулкана. В случай, че последните са прави, смъртта на Друзила е през август или октомври 79 г. сл. Хр.[24]

Значение на Друзила в Библията

Друзила е първият споменат в библейската история член на Иродовата династия, за когото има внесена положителна нотка. Въпреки че според историческата информация грехът й е подобен на този на Иродиада (изоставя съпруга си, та даже се жени за езичник, за разлика от леля си Иродиада), не това е, на което разказът набляга. Тя е единственият представител на династията, който слуша за учението на Христос, като че ли по свое желание.

Разказът около Друзила дава пример за отношение на християнина към невярващия грешник. За разлика от съвременното разбиране за толерантност, според което човекът просто трябва да бъде приет такъв, какъвто е, Апостол Павел показва, че грешникът е нужно да бъде предизвикан да се покае и да заживее праведно. Но целта на християнството, според Библията, не е да се представя като едно от многото морални учения. Вестта за Христос е описана преди моралния призив и предупреждението за очаквания съд от Бога. Силите за борба с греха идват от Самия Христос, когато създаваме и поддържаме близко общуване с Него (2 Петър 1:2-3). Ето защо, библейското християнство не е поредният призив за следване на правила, а за близки взаимоотношения с Христос.


Споделете с приятели!


Свързани страници:

За да бъдете уведомени веднага щом излезе следващата статия в блога:


[e-mail%255B2%255D.gif]

АБОНИРАЙТЕ СЕ

ЗА ПУБЛИКАЦИИТЕ

(Можете да се отписвате!)

Системата не изпраща спам,
единствено новите статии.



Обратно към БИБЛЕЙСКИ РЕЧНИК



БЕЛЕЖКИ

[1] Йосиф Флавий. Юдейската война. Книга II, XXI.6
[2] M. Brann, “Agrippa I,” Jewish Encyclopedia, достъпно на 22 април 2021, http://www.jewishencyclopedia.com/articles/912-agrippa-i.
[3] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.5.4
[4] Йосиф Флавий. Юдейската война. Книга II, XXI.6
[5] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.9.1. Когато Фотий по-късно дава откъс от този текст, твърди, че не става дума за изображения или статуи, а че самите момичета са поругани от войниците. (Бележка на редактора към този текст от Йосиф Флавий).
[6] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.7.1
[7] Joshua J. Mark, “Commagene,” World History Encyclopedia, last modified August 26, 2020, accessed May 21, 2021, https://www.worldhistory.org/Commagene/.
[8] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.7.1
[9] Пак там.
[10] AICE, “Emesa,” Jewish Virtual Library, accessed May 21, 2021, https://www.jewishvirtuallibrary.org/emesa.
[11] Hallman Illustrated, “Herod”
[12] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.7.2
[13] Друг начин, по който е предадено името му е Атом (Атомус).
[14] Йосиф Флавий. Юдейски древности. Книга XVIII.7.2
[15] Светоний, 28. C. Suetonius Tranquillus, The Lives Of The Twelve Caesars, Complete (The Project Gutenberg, 2006), mobi.; William J. Larkin, Jr., Acts (Downers Grove, IL: Intervarsity Press, 1995), 562 /814, epub.
[16] F. F. Bruce, The Book of the Acts, rev. ed., The New International Commentary on the New Testament (Grand Rapids, MI: William B. Eerdmans Publishing Company, 1988), 2249 / 2616, epub.
[17] David G. Peterson, The Acts of the Apostles (Grand Rapids, MI: William B. Eerdmans, 209), 1285-1289 / 2245, epub.
[18] George Kiraz, “The Harklean,” Syriac Orthodox Resources, accessed May 26, 2021, https://syriacorthodoxresources.org/Bible/Harklean.html.
[19] Мой превод от английски. F. F. Bruce, The Book of the Acts, 2249 / 2616; Darrell L. Bock, Acts, Baker Exegetical Commentary on the New Testament (Grand Rapids, MI: Baker Academic, 2007), 1604 / 2039, epub.
[20] Bock, Acts, Baker Exegetical, 1628/2039.
[21] Larkin, Acts, 561 /814
[22] Bock, Acts, Baker Exegetical, 1596-1599 / 2039.
[23] Например, Jewish Encyclopedia описва единствено за сина и съпругата му; The Bible Dictionary, Holman Illustrated допуска, че споменатата жена е Друзила; Encyclopaedia Judaica изцяло приема, че Друзила умира заедно със сина си.

БИБЛИОГРАФИЯ

Йосиф Флавий. Юдейската война. София: Изток-Запад, 2020.

AICE. "Emesa." Jewish Virtual Library. Accessed May 21, 2021. https://www.jewishvirtuallibrary.org/emesa.

Bock, Darrell L. Acts. Baker Exegetical Commentary on the New Testament. Grand Rapids, MI: Baker Academic, 2007. epub.

Bruce, F. F. The Book of the Acts. Rev. ed. The New International Commentary on the New Testament. Grand Rapids, MI: William B. Eerdmans Publishing Company, 1988. epub.

C. Suetonius Tranquillus. The Lives Of The Twelve Caesars, Complete. The Project Gutenberg, 2006. mobi. 

Gafni, Isaiah "Drusilla." Encyclopaedia Judaica. Encyclopedia.com. (April 15, 2021). https://www.encyclopedia.com/religion/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/drusilla

Gottheil, Richard, and Samuel Krauss. "Drusilla." In Jewish Encyclopedia. The Kopelman Foundation, n.d. Accessed May 26, 2021. https://jewishencyclopedia.com/articles/5338-drusilla. 

Josephus, Flavius. The Antiquities of the Jews. Translated by William Whiston. Project Gutenberg, 2009. epub e-book.

Kiraz, George. "The Harklean." Syriac Orthodox Resources. Accessed May 26, 2021. https://syriacorthodoxresources.org/Bible/Harklean.html. 

Larkin, William J., Jr. Acts. Downers Grove, IL: Intervarsity Press, 1995. epub. 

M. Brann, “Agrippa I,” Jewish Encyclopedia, достъпно на 26 май 2021, http://www.jewishencyclopedia.com/articles/912-agrippa-i.

Mark, Joshua J. "Commagene." World History Encyclopedia. Last modified August 26, 2020. Accessed May 21, 2021. https://www.worldhistory.org/Commagene/.

Peterson, David G. The Acts of the Apostles. Grand Rapids, MI: William B. Eerdmans, 209. epub. 

Stagg, Robert. "Drusilla." In The Bible Dictionary, Rev. ed., edited by W. Draper, Chad Brand, and Archie England. Holman Illustrated. Nashvile, TN: Holman Reference, 2003.

ИЗОБРАЖЕНИЯ

Друзила – William Hogarth, Paul Before Felix, 1748. Lincoln’s Inn, London. Burlington. Print: Tate, Met, Met;
Карта на Комагена и Емеса  – Дж. Мей, Хърбърт; Хамилтън Р.У. Оксфордски библейски атлас. Нов Човек 1998, София;
Жертва на Везувий в Помпей - European Tourist Guide.

0 коментара :

Публикуване на коментар